Handje, mondje, kontje

Nog enkele exemplaren verkrijgbaar. Herdruk mogelijk!

Verhalen over de zorg met een lach en een traan

HMKFotoTBS‘Handje, mondje, kontje’ is een bundel verhalen over afhankelijk zijn van zorg. Thema is vaak de omgang tussen zorgverlener en zorgvrager, die van grote invloed blijkt op ieders welbevinden.

Zorg binnen een instelling wordt beschreven door een zorgvrager. Een oudere man met een spierziekte die uit pure noodzaak eerst zijn eigen thuis verruilt voor dagopvang en later voor een semipermanent verblijf in een verpleeghuis. 

Alle verhalen ademen een gezonde dosis humor en een scherp inzicht in menselijke verhoudingen. Eigenschappen die van pas komen bij uitstapjes per scootmobiel naar plaatselijke winkels of bijvoorbeeld ritjes per deel-taxi naar het ziekenhuis en weer terug, waarvan met graagte verslag wordt gedaan.

Rien van Stiphout

Rien van Stiphout (15 mei 1943) werd, bij het verschijnen van zijn eerste bundel verhalen in 2012, door schrijver en BN-er Wim Daniëls de grondlegger genoemd van een geheel nieuw genre in de Nederlandse literatuur: het scootmobielproza. Daniëls: ‘De verhalen zijn geschreven door iemand wiens oog voor de omgeving aangescherpt is door het bijzondere gezichtsveld vanaf de scootmobiel.’

In deze nieuwe bundel is het gezichtsveld van waaruit Van Stiphout schrijft al even bijzonder. Van Stiphout beschrijft niet alleen hoe hij zelf met zijn lichamelijke beperkingen omgaat. Hij laat ook zien hoe mensen met wie hij te maken krijgt met hem omgaan, binnen verschillende zorginstellingen en in de buitenwereld. Dat leidt steeds weer tot rake beschrijvingen van situaties die heel herkenbaar zijn. Humor is nooit ver weg en heftige emoties worden nergens uit de weg gegaan. 

Rien van Stiphout heeft zelf de verschijning van 'Handje, mondje, kontje' niet mogen meemaken. Hij is op 18 juni 2014 overleden. Alle verhalen behoren tot zijn literaire nalatenschap en deze bundel is door Jan Nijssen dan ook samengesteld met medewerking van de echtgenote van Rien en zijn zoon Stefan.

Handje, mondje, kontje

Eerste druk: november 2014
Tekst @ 2014 Erven Rien van Stiphout
Tekstbezorging @ 2014 Jan Nijssen
Illustraties: Renny van de Laar
Prijs: € 14,95

Het boek is nog beperkt leverbaar en te bestellen door middel van overboeking van het juiste bedrag op rekening NL43 INGB 0003 9446 24 t.n.v. J.F.H.A. Nijssen.

Om te besparen op hoge verzendkosten voor rekening van de besteller, kun je een bezorgadres in Helmond vermelden of het boek zelf in Helmond afhalen.

Optie: Wil je eerst een paar verhalen lezen? Dat kan! Stuur een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je krijgt enkele verhalen toegestuurd ter kennismaking.2012  WEBcatch 
In opdracht van Tekstbureau Stiphout